Foto: In een oneindige stroom komen de frieten in Oosterbierum van de band.
Het is voorgebakken patates frites, een product dat de laatste jaren grote opgang maakt.
Op de foto de heer D.de Vries, firmant van het bedrijf Vriezo.

VOORGEBAKKEN AARDAPPEL RIEP NIEUWE INDUSTRIE IN HET LEVEN.

Vriezo in Oosterbierum

,,Voorgebakken patates frites" Is een nieuwe woordcombinatie in onze samenleving die tot een steeds verder gaande arbeidsverdeling overgaat.
Het toenemend gebruik van frieten heeft een nieuwe industrie In het leven geroepen, die van de ,,voorgebakken gebakken aardappels”.
Friesland telt drie van die bedrijven.
Een is Fano Friet in Drachten, dat door de Domo is opgekocht en overgebracht wordt naar Smilde.
Verder heeft Harlingen bij de firma Braaksma een inrichting, terwijl het zich snel uitbreidende bedrijf van de firma de Vries in Oosterbierum zich ook in deze tak van bedrijvigheid heeft gestort.
Firmant D. de Vries is zelf verbaasd over de snelle groei van zijn bedrijf.
Verbazend zoveel patatten ze op Terschelling eten, zei hij, er gaat steeds meer naar dit vakantieland.
,,Voorgebakken patates frites” nemen de cafetariahouders een groot stuk werk uit handen.
De voorbakkers leveren een product af aan cafetariahouders e.a., dat nog slechts een kleine nabehandeling in een heet oliebad behoeft om gereed te zijn voor consumptie.

De frieten, die de consument krijgt zijn tweemaal gebakken.
Bij het voorbakken verliest de gesneden aardappel ongeveer tweemaal zijn vocht en komt er een licht geelbruin en een lekkere geur aan.
Het product wordt dan in een koelcel opgeslagen en vandaar naar de klanten vervoerd, die er bij het tweede bakproces een goudbruin kleurtje op moeten toveren.

Dit jaar is Vriezo in Oosterbierum overgeschakeld op een geheel automatische bakinrichting, een apparaat van twintig meter lengte, waarin zich in een frituurbad van 120 graden bevindt, dat de gesneden aardappelen in acht minuten passeren.
Na dit hete bad schuiven de frieten nog een half uur heen en weer door een koeltunnel bij een temperatuur van nul graden voor ze in dozen gepakt worden.
De machine doet het werk helemaal alleen.
Vorig jaar was dat nog anders, toen stonden vele handen de aardappels in en uit de dampende olie te scheppen.
Toen kon men het werk niet aan.

De bakmachine heeft een kapaciteit van 600 kg. Frieten per uur.
Wekelijks levert Vriezo nu 40 ton product af, genoeg voor 360.000 zakjes friet.
Er werken in het bedrijf vijftien mensen, die echter ten dele ook betrokken zijn bij de aardappel handel, waaruit de bakkerij is voortgekomen.

Het meeste werk geeft nog het klaarmaken van de aardappelen aan het begin van de machine.
De mechanische geschilde aardappelen moeten van de ogen ontdaan worden, terwijl ze meteen gecontroleerd worden op zuiverheid.
Op het einde van de band voor het inpakken vindt nog eens zo’n controle plaats.
Volgende week schakelt Vriezo over op nieuwe aardappelen, tot nu toe zijn nog altijd aardappels van de oogst 1969 gebruikt.

De firma de Vries begon reeds in 1963 met het voorbakken.
Eerst op kleine schaal in een woning, maar drie jaar geleden werd bij Oosterbierum een grote loods gebouwd, die een maand geleden met een nieuwe loods werd uitgebreid om ook de koeling van het product beter in de hand te krijgen.
De uitbreiding is vooral een gevolg van het feit, dat steeds meer cafetariahouders restaurants c.d. het bewerkelijke voorbakken aan een ander overlaten.
Het product verkoopt zich nog bijna zelf, ook al omdat er steeds meer patates frites wordt gegeten in plaats van gekookte aardappelen.

Uit L.C. 18-07-1970